Cenk Kahvecioğlu bİreysel / Çİft Terapİstİ

Klinik Psikoloji

Klinik Psikoloji Nedir?

Klinik psikoloji, psikoloji biliminin bir alt dalıdır. Ruhsal rahatsızlıkları, yetersilikleri, uyumsuzlukları anlamak ve hafifletmek için bilimsel teorileri uygulamallarla bütünler. Aynı zamanda insan adaptasyonunu, ruhsal dengeyi ve kişisel gelişimi artırmanında süreçlerinin belirlendiği alandır. Klinik psikoloji yaşam süresi boyunca değişen kültür ve sosyoekonomik seviyelerde insan fonksiyonunun zihinsel, duygusal, biyolojik, sosyal, psikolojik ve davranışsal yönleri üzerine odaklanır.

Klinik Psikolog Kimdir?

26 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 6225 sayılı kanunda, Klinik Psikologun görev ve yetkileri açıklanmıştır.

“EK MADDE 13- a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur.

Klinik psikolog, nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu durumlarda psikoterapi işlemleri yapar. Hastalık durumlarında ise ancak ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirir.

Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Sağlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve yeterliliğini belgelemiş psikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler.

Uzman tabibin teşhis ve yönlendirmesiyle ya da bağımsız olarak yapılabilecek mesleki uygulamalar, bu bentteki prensipler çerçevesinde Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

 

Kaynaklar:

  • 1.American Psychological Association. (2012). Recognition of Psychotherapy Effectiveness. Retrieved from http://www.apa.org/about/policy/resolution-psychotherapy.aspx
  • 2.Resmi Gazete


E-mail: cenk@cenkkahvecioglu.com