Psikoterapi
Terapide Asıl Amaç Nedir?
Psikoterapide, amaç rahatlatmak, neşelendirmek,hak vermek değildir. Beraberce üzülmek yada kişinin üretemediği çözümü doğrudan bulup empoze etmek de değildir. Psikoterapi ortamı, kişinin kendini tanıması ve çözümlerine ulaşabilmede gerekli psikolojik zeminin oluşturulmaya çalıştığı bir ortaklıktır.
Psikoterapide "belirli teoriye dayalı, planlanmış bir tedavi yaklaşımı" vardır. Ve psikoterapist bu yaklaşlımın eğitimini almış bir uzmandır. Bu amaçla merkezimizde Bilişsel Terapi, Şema Terapi, Hipnoterapi kullanılmaktadır.
Psikoterapi sorunun niteliğine göre bireysel, çift/evlilik terapisi, aile terapisi, yada grup terapisi şeklinde uygulanabilir.
PSİKOTERAPİSTİN GÖREVİ: Psikoterapi ortamını denizciliğe benzetmek yanlış olmaz. Hayat denize, kişinin hayatta kapladığı yer gemiye, kişi kaptana, terapist ise klavuz kaptana benzetilebilir. Kişi kendi gemisini kullanmakla yükümlüdür. Ancak bazı dar boğazlarda, bilmediği sularda kaptanın klavuz kaptana ihtiyacı olabilir. Dar boğazlardan, fırtınalardan açık ve sakin denizlere çıkabilmek için klavuza ihtiyaç duyduğumuz dönemlerde yardım almak en doğrusudur. Özellikle hayat dümenine yeni geçmiş çocuk ve ergenlerde terapiler tedavide oldukça önemlidir.
İLK ADIM: Psikoterapiye gitmenin utanılacak bir şey olmadığı artık tüm dünyada gelişmiş toplumlarca bilinmektedir. Pek çok başarılı kişinin ardında uzman terapistler vardır. Kişinin kendindeki eksiklikleri yada kendini zorlayan süreçleri bilip hareket etmeyi istemesi son derece akıllıca bir seçimdir. Kendini çözümlemek, çözümlemeyi istemek ve bu kararı alıp, kararın arkasında durmak ilk adımdır.
Psikoterapist Ne İster?
Gelen danışanın terapi süreci bittiğinde, ilaç tedavisi de sonlandı ise yeniden psikiyatrik tedaviye gereksinim duymaması için gerekli psikolojik zemine ulaşmış olmasını, doktora, ilaca yada psikologa bağımlı kalmamasını ister.
Aşağıda bu yöntemler kullanılarak çözümlenebilen sorunlardan bazılarının başlıklarını bulabilir veya detaylı bilgi için bizi ARAYABİLİRSİNİZ!!!
DERİN Terapi Merkezi
Sorularınız İçin
Terapi Yöntemlerimiz
Amaç terapi süreçlerini kısaltarak sorunlara kalıcı çözümler üretmek. Terapi yöntemleriyle ilgili detaylı bilgi için yazının devamını okuya bilir yada iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz....
- Terapist seçiminizde dikkat etmeniz gerekenler;
- Terapistin uzmanlık alanı nedir? (Klinik psikolog veya Psikiyatr mı?)
- Bir çok farklı terapi yöntemlerini beraber kullanıyor mu?
- Size güven veriyor mu? (Güvenebileceğiniz ve size yakın gelen kişileri tercih etmeniz başarı olasılığını artıran diğer faktördür.)
- Sıcak bir ilişki kuracağınızı düşünüyor musunuz? Tarzı size uygun mu? (Bunu daha çok ilk seans sonrası hissedebilirsiniz.)
Terapi Süreci Nasıl İşler?
Detaylı bir bilgi alınması için öncelikle psikolog ile danışan arasında güvenn oluşması esastır. bu ilişki bir seansta da oluşabileceği gibi doğası gereği beklenenden uzun zaman da alabilir.
Psikoterapi yalan üzerine inşa edilemez. Bu zarar verir. Karşılıklı olarak her iki tarafın da bir diğerine güvenmesi şarttır.
Öncelikle Kişilik analizi yapılır, çeşitli testler kullanılır. Bu testlerin sonucu danışana aktarılır. Çocuk ise aile ile paylaşılır. terapinin gerekli bölümlerinde ailenin de katılması istenir. Terapi seanslarında içgörünün sağlıklı olması esas olarak kabul edildiğinden, edinilen bilgiler ve çıkarılan sonuçlar hakkında kişiye detaylı olarak bilgi verilir ve izlenecek yol birlikte çizilir.
Psikolog, danışan sorun alanlarını kayda geçirir. Gerekli testleri uygulayarak kişilik yapısını da belirledikten sonra uygun psikoterapi yöntemini seçer ve bunu danışan ile paylaşır. terapinin hedefleri ve buna ulaşmak için gereken süre konusunda ortak fikir oluşturulur.
Terapide önemli olan sürekliliktir. Hiçbir terapi yarım bırakılmamalıdır. Eğer kişi terapist ile anlaşamadığını düşünüyor ise paylaşmalıdır. Danışan çevresi ile kurduğu çatışmalı ilişkileri farkında olmadan terapide yansıtabildiğinden bu bilgi mutlaka terapist ile paylaşılmalıdır. Tüm bunlara rağmen kişi seanslara devam etmek istemiyorsa karşılıklı olumsuz etkileşim durumu nedeni ile terapist değiştirme hakkına sahiptir. Burada önemli olan bu duyguyu terapi yapan kişiye anlatmasıdır. Bu konu seansta ele alınarak konuşulmalıdır. Bu değerlendirmelerin ardından seçim hakkı kişinin kendisine aittir.
Yetişkinlerle yapılan terapilerde özel bilgiler hiçbir şart altında, danışanın izni olmadan aile bireyleri ile yada yakınları ile paylaşılmaz. Gizlilik ve özele saygı önceliklidir.
Terapi seansları 50 dkdır. Ancak çeşitli uygulamalarda bu süre azalıp artabilir. Bu uygulamanın nedeni tedavinin şekline göre danışana bilgi olarak verilir ve onayı alınır.
Terapi süreci asla yarım bırakılmamalıdır. Terapinin sonlandırılma zamanı terapist ile birlikte kararlaştırılmalı, başlangıçta belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşılmadığı etraflıca değerlendirilmelidir.
Geri Bildirimler
Terapi sürecinin sonunda danışanlarımızdan kendilerinin izni sonrası aldığımız geri bildirimleri okuyabilirsiniz.
S.G.
"Cenk beye eşimden ayrıldıktan sonra girdiğim depresyon sonucunda geldim. Şema terapi ve Bilişsel terapi çalışacağımızı söylediği zamanı hatırlıyorum hiç gücüm yoktu. İnancımda..".